Co pieczarka lubi najbardziej? Rozwiązania w nawadnianiu pieczarkarni
Początki uprawy pieczarek w Polsce sięgają XIX w. Ze względu na fakt, iż ich hodowla jest dosyć pracochłonna, produkcja była marginalna aż do początku lat 90-tych. To wtedy na rodzimym rynku pojawiło się podłoże pasteryzowane w masie, które umożliwiło przemysłową produkcję pieczarek.
Pieczarkowy hit eksportowy
W kolejnych dwóch dekadach głównym odbiorcą produkcji polskich pieczarek była Rosja. Prosperity trwało aż do 2014 roku, gdy zamknięto rynek rosyjski i producenci musieli szukać nowych rynków zbytu. Okazało się, że obranie kierunku na Unię Europejską to był strzał w dziesiątkę – w 2021 roku odbiorcą ok. 90% eksportu polskich pieczarek był właśnie rynek unijny. Szacuje się, że na 315 tonach eksportowych pieczarek, ich producenci zarobili ok. 449 mln Euro. Polskie hity eksportowe ostatnich lat to luksusowe jachty, bursztyn, Robert Lewandowski oraz właśnie pieczarka!
Czym są pieczarkarnie
Choć pieczarka nie kojarzy się z kategorią produktów wykwintnych i drogich, jej produkcja jest bardzo pracochłonna i wymaga zastosowania wielu procesów technologicznych. Pieczarkarnia to rozbudowana uprawa z ogromnym zapleczem technicznym. Odpowiednio dobrane, zaprogramowane i zastosowane urządzenia tworzą specyficzny mikroklimat, pozwalając na optymalizację plonów i procesu produkcji. Jednym z ważniejszych parametrów doboru jest kubatura pieczarkarni, gdyż stworzenie i podtrzymanie odpowiednich warunków uprawy to koszty mogące pogrążyć całą inwestycję.
Co pieczarka lubi najbardziej
Co lubi pieczarka? Wodę! Pieczarka składa się w nawet 90% z wody, dlatego w całym procesie jej wzrostu i produkcji kluczowym parametrem jest wilgotność. Jej poziom uwarunkowany jest konkretnym etapem wzrostu pieczarki i zawsze zawiera się w przedziale 80%-95%. Dodatkowo, odpowiednią zawartością wody musi się charakteryzować podłoże, w którym rośnie. Wilgotność względna podłoża powinna wynosić do 95%.
Nawadnianie pieczarek
Jednym w kluczowych procesów niezbędnych do uzyskania możliwie największych plonów przy najmniejszym nakładzie pracy i w najkrótszym czasie, jest zastosowanie odpowiedniej technologii nawadniania. Ze względu na zazwyczaj pokaźne rozmiary pieczarkarni oraz konieczność utrzymania warunków sprzyjających rozwojowi grzybów, stosuje się w pełni zautomatyzowane systemy nawadniania kropelkowego lub podpółkowego. Systemy te można używać w zależności od potrzeb danej uprawy – wymiennie lub jednocześnie.
Nawadnianie podpółkowe
Optymalną powierzchnię produkcji w pieczarkarniach zapewniają systemy regałowe. Nie są to zwykłe metalowe konstrukcje, ale specjalne regały dostosowane do podłączenia instalacji nawadniającej. To kluczowy parametr w uprawie pieczarki, ponieważ zraszanie musi równomiernie obejmować każdą półkę regału i docierać do każdego jej zakątka. Nie można dopuścić do przesuszenia ani zalania podłoża. Nawadnianie podpółkowe odbywa się za pomocą instalacji wodnej zakończonej dyszami umieszczonymi w systemach regałowych. W celu precyzyjnego i równomiernego nawodnienia stosuje się specjalne dysze rozpylające i zamgławiające.
Mikrozraszacz Hadar 7110
Jednymi z najlepszych na rynku produktów dostosowanych do potrzeb pieczarkarni są mikrozraszacze Hadar 7110. Skuteczny system nawadniania grzybów musi być zaprojektowany tak, aby dostarczać uprawom odpowiednią ilość wody w sposób rolniczy i technicznie uzasadniony. Pytaniem nie jest „co jest lepsze?”, ale „co jest lepsze dla mnie jako producenta?”. W większości przypadków, aby osiągnąć satysfakcjonujący efekt, stosuje się mikronawadnianie – mikrozraszacze, takie jak na przykład nasz Hadar 7110, który jest wiodącym rozwiązaniem i z powodzeniem pracuje w takich właśnie instalacjach od kilkunastu lat na całym świecie – wyjaśnia Katarzyna Gowin, Regional Sales Manager firmy NaanDanJain w Polsce.
Jedną z największych zalet Hadar 7110 jest ich funkcjonalna modułowa konstrukcja – funkcja zraszacza lub zamgławiacza, a także dobór wielkości kropli, zależy od zastosowania odpowiedniej dyszy i wkładki. Dysza decyduje o intensywności, a wkładki odpowiadają za kształt emitowanej kropli. Implementacja mikrozraszaczy Hadar 7110 ogranicza straty wody dzięki większej precyzji dawkowania, zapewnia równomierność rozprowadzania, a także odpowiednią wilgotność podłoża i powietrza. Funkcja antykapacza pozwala na ograniczenie strat wody i gwarantuje jednoczesny start całego systemu. W przypadku podwyższenia temperatury w obiekcie, np. podczas fali upałów, instalacja podpółkowa pozwala także na efektywne schładzanie powietrza.
Nowoczesność i technologia, czyli zaawansowane systemy nawadniania pieczarkarni
Współczesne pieczarkarnie można bez wahania nazwać nowoczesnymi zakładami produkcyjnymi, szczególnie pod kątem zastosowanych rozwiązań technologicznych. System nawadniania to oprócz rur dostarczających wodę i mikrozraszaczy, np. Hadar 7110, umieszczonych bezpośrednio nad uprawami, zaawansowana technologicznie instalacja. W przypadku większych obiektów, system jest zautomatyzowany. Wspierają go elektrozawory i sterowniki czasowe. Na straży niezawodności instalacji stoją filtry, zapobiegające przedostawaniu się zanieczyszczeń, które mogłyby zapchać elementy instalacji. Nowoczesne mikronawadnianie ewoluowało od prostego systemu zarządzania źródłami wody, do złożonego opartego na wiedzy systemu, który zarządza chemicznym, fizycznym i biologicznym środowiskiem w którym funkcjonuje np. pieczarka. W związku z tym, dobór odpowiedniego urządzenia jest krytycznym elementem osiągnięcia sukcesu produkcji, a takie inwestycje są długoterminowe. Warto więc przemyśleć swoje decyzje i skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań oraz ponad 80-letniego doświadczenia takiej firmy jak NaanDanJain, by plany i założenia przełożyły się na zdrową produkcję – podsumowuje Katarzyna Gowin.
Przykład zastosowania mikrozraszacza Hadar 7110 z brązową dyszą 265l/h.
Podstawowe elementy systemu nawadniania pieczarkarni to:
- system rur typu PP,
- zbiornik wody do pojedynczego podlania,
- filtr,
- elektrozawory,
- sterowniki czasowe,
- zawory spustowe,
- mikrozraszacze z antykapaczami.
Nawadnianie pieczarki kluczem do udanego biznesu
Tak jak pieczarka nie urośnie bez wody, tak pieczarkarnia nie będzie dochodowym biznesem bez instalacji nawadniania. Odpowiednio dobrana i skonfigurowana instalacja gwarantuje stworzenie i utrzymanie odpowiedniego mikroklimatu, a co za tym idzie wytworzenie produktu wysokiej jakości. Mimo dosyć wysokich kosztów początkowych, inwestycja pozwala na znaczne ograniczenie zatrudnienia i co za tym idzie, wyeliminowanie błędu ludzkiego, który może być czynnikiem krytycznym. Automatyzacja podnosi wydajność, wydajność przekłada się na wolumen produkcji, a stąd już prosta droga na szczyt rankingów eksportowych i zaszczytne miejsce tuż obok Roberta Lewandowskiego.
Aby uzyskać więcej informacji o systemach nawadniania, zapraszamy do kontaktu z naszym specjalistą Andrzejem Szerszeniewskim.