Delikatność i precyzja. Mikrozraszanie sałaty pod osłonami
Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów rośnie zapotrzebowanie na zdrową żywność i świeże produkty przez cały rok. Hurtowi odbiorcy oczekują od producentów dużych wolumenów wysokiej jakości produktów. Zwiększające się koszty siły roboczej, zmiana klimatu, a także konieczność przyspieszenia procesu wegetacji, stworzenie optymalnych warunków termicznych i wyższego plonowania, przyczyniły się do rozwoju coraz popularniejszego trendu upraw pod osłonami. Jednym z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach uprawianych pod osłonami jest sałata.
Sałata przez cały rok
Sałata to zdrowe, niskokaloryczne warzywo o dużej zawartość wapnia i żelaza. Do Polski sprowadziła ją królowa Bona, podczas gdy na świecie znana była już w starożytności. Do wyboru mamy ponad 100 gatunków sałaty! Dzięki uprawom pod osłonami dostępna jest w przez cały rok i znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Może ją jeść każdy, w szczególności polecana jest osobom prowadzącym zdrowy tryb życia lub będącym na diecie. Trudno wyobrazić sobie sałatkę bez tego liściastego warzywa. Jak nawadniać sałatę pod osłonami, aby uzyskać satysfakcjonujące plony?
Optymalizacja uprawy sałaty
Sałata jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw. Jak w przypadku wielu innych roślin o zielonych liściach, charakteryzuje ją płytki system korzeniowy. Nie potrzebuje dużo wody, ale także nie jest wskazane nadmierne podlewanie. Zbyt suche podłoże powoduje, że sałata traci jędrność i smak, zbyt mokre – skutkuje gniciem rośliny. Uzyskanie optymalnych warunków uprawy wymaga zastosowania precyzyjnego systemu nawadniania i kontroli. Zarządzanie nawadnianiem przez cały okres wegetacyjny jest krytycznym czynnikiem w produkcji sałaty, ponieważ nawet krótkie okresy niedostatecznego nawilżenia mogą niekorzystnie wpływać na zbiory.
Stres wodny a nawadnianie sałaty pod osłonami
Stres wodny to zjawisko występujące w uprawie, gdy wilgotność gleby jest nadmierna lub niedostateczna. Objawia się spowolnieniem procesów życiowych roślin i prowadzi do znacznego zmniejszenia plonów. Co ciekawe, gwałtowne zwiększenie ilości wody w przesuszonym podłożu powoduje zmniejszenie ilości tlenu w glebie, co w ostatecznym rachunku wyrządza szkody porównywalne z zalaniem. W przypadku sałaty, stres wodny wpływa na jędrność, wielkość główki oraz kolor lub powoduje procesy gnilne. W każdym z przypadków prowadzi do zmniejszenia plonów i osłabienia jakości produktu. Wydajne wykorzystanie wody, czyli planowanie nawadniania, wysoka równomierność dystrybucji wody i niewielkie natężenie opadów, eliminują warunki stresowe. Uprawa pod osłonami, a co za tym idzie kontrola systemu nawadniania, są skuteczną metodą zapobiegania stresowi wodnemu. W przypadku sałaty, najkorzystniejsze rozwiązanie to nawadnianie kroplowe połączone z mikrozraszaniem.
Hadar 7110 – rozwiązanie dla upraw pod osłonami
Z produkcją roślin zielonych wiążą się wysokie koszty inwestycyjne. Szklarnie i tunele poprawiają warunki uprawy sałaty i innych roślin zielonych. Wybór najbardziej odpowiedniego systemu nawadniania i efektywne zarządzanie nim ma kluczowe znaczenie dla sukcesu inwestycji. W przypadku upraw sałaty pod osłonami, optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie mikrozraszaczy Hadar 7110. Hadar to mikrozraszacz pracujący w pozycji odwróconej. Montowany jest na wężyku pod sklepieniem tunelu lub szklarni. Jest wykorzystywany do intensywnego nawadniania lub chłodzenia roślin. W czasie upałów pozwala na nawadnianie pulsacyjne w celu zachowania wysokiej wilgotności. Zastosowanie antykapacza LPD zapobiega odwadnianiu instalacji przez zraszacze, przez co chroni podłoże i rośliny przed zalaniem po wyłączeniu systemu nawadniania. Dzięki antykapaczowi LPD możliwe jest jednoczesne uruchomienie i zamknięcie instalacji bez konieczności opróżniania jej między cyklami nawadniania. Zaletą mikrozraszacza Hadar jest drobna kropla i niska intensywność opadu, co eliminuje ryzyko mechanicznego uszkodzenia roślin oraz negatywnego wpływu nawadniania na strukturę gleby.
Hadar 7110 – parametry
Zraszacze Hadar to uniwersalne modułowe mikrozraszacze pracujące w szklarniach i tunelach w pozycji odwróconej. Charakteryzuje je wysoka jakość i niezawodność. Wysokość instalacji w najwyższym miejscu to 200 cm nad poziomem uprawy. Modułowa budowa pozwala na dobór przepływu oraz średnicy zraszania w zależności od zastosowania odpowiedniej dyszy. Wkładka „wirnik odwrócony”, przystosowana do pracy w pozycji odwróconej, jest kompatybilna z ośmioma dyszami (filetową, czerwoną, pomarańczową, zieloną, niebieską, żółtą, jasnozieloną i białą) o średnicach od 1,0 mm do 2,0 mm. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej dyszy, średnica zraszania wynosi od 8,4 do 11,0 m. Szeroki zakres natężenia przepływu dostosowany jest do wymaganego natężenia opadu zgodnie z optymalnym czasem nawadniania. Wkładka „wirnik odwrócony” jest specjalnie przystosowana do warunków szklarniowych i tunelowych w celu uzyskania maksymalnej jednorodności nawadniania (jedn. 88 – 95%). W przypadku szklarni lub tuneli o dużej szerokości możliwy jest montaż dwóch linii mikrozraszaczy.
Smak nawodnionej sałaty
Sałata jest delikatna – zarówno pod względem smaku, jak i wymagań uprawy. Niedostateczne nawodnienie skutkuje pogorszeniem smaku warzywa – staje się zdecydowanie bardziej gorzkie i mniej delikatne. Dlatego planowanie i projektowanie systemu nawadniania w uprawach pod osłonami stanowi kluczowy parametr sukcesu inwestycji.
W artykule wykorzystano materiały firmy NaanDanJain.
Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować instalację mikrozraszającą dla Twoich upraw pod osłonami, skontaktuj się z naszym specjalistą Andrzejem Szerszeniewskim.